Melden van grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is op het moment een veel besproken onderwerp en terecht  dat ons allemaal bezighoudt. Als het jou overkomt, heeft dit een heel veel vervelende impact op jouw leven.

De verhalen die wij horen over grensoverschrijdend gedrag komen helaas niet alleen voor bij tv-programma’s, in de politiek en in het bedrijfsleven. Ook sportverenigingen worden geconfronteerd met ontoelaatbaar gedrag.

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn:

  • Agressie en geweld
  • (Seksuele) intimidatie
  • Discriminatie
  • Pesten

Dit gedrag wordt binnen de Northa handbalvereniging niet getolereerd!

Laten wij met zijn allen erop letten dat dit gedrag niet vertoond wordt. En als wij het toch zien of horen, spreek de personen er meteen op aan. Vind je dit moeilijk, vraag advies!

En als je dan toch wordt gepest? Over jou wordt geroddeld? Word je buitengesloten? Stuurt iemand vervelende appjes naar je? Doet iemand heel vervelend of wordt handtastelijk?

Je kunt je hierdoor ontzettend rot gaan voelen. Misschien lach je het weg of reageer je stoer. Als het in je hoofd blijft zitten is het niet goed! Doe er alsjeblieft wat mee!

Binnen de Northa kun je hiervoor terecht bij de je coach, trainer maar ook bij de Vertrouwenscontactpersoon. Zij zijn er voor jou en maak hier dan ook gebruik van als het jou overkomt.

Er zijn gedragsregels opgesteld voor de vereniging. Deze staan opgeslagen onder het kopje

Wat is een vertrouwenspersoon:

De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en zoekt samen naar oplossingen. Deze vertrouwenscontactpersonen verzorgen de eerste opvang en zijn het eerste aanspreekpunt. Ze nemen meldingen aan, informeren over mogelijke vervolgstappen, verzorgen procesbegeleiding en hebben een adviesrol richting verenigingen.

Wil je je verhaal kwijt maar wil je dat met iemand bespreken die (indien gewenst) anonimiteit garandeert, neem dan contact op met de Vertrouwenscontactpersoon van Northa.

Bij wie kun je terecht met je verhaal?

Wil je je verhaal kwijt maar wil je dat met iemand bespreken die (indien gewenst) anonimiteit garandeert, stuur dan een mail naar Ledenadministratie@northa.nl met de vraag of je gebeld kan worden door een vertrouwenscontactpersoon.

Een vertrouwenscontactpersoon heeft een neutrale positie en werkt op basis van vertrouwelijkheid. Iedereen binnen de vereniging kan bij deze persoon terecht om zijn of haar verhaal te doen. Samen zullen de vervolgacties besproken worden. Van elke melding zal er een (verplichte) rapportage worden opgesteld. Dit kan op anonieme basis plaatsvinden. Deze rapportage zal voorgelegd worden aan het bestuur. Het bestuur zal altijd op een melding reageren.

Mocht je liever iemand buiten de vereniging spreken, dan kun je ook zelf rechtstreeks een vertrouwenspersoon bij het NHV.

Bij het NHV fungeren vertrouwenscontactpersonen als eerste aanspreekpunt bij (dreigende) incidenten en kunnen zij mensen doorverwijzen naar NOC*NSF vertrouwenspersonen of andere ondersteunende instanties. Bij het NHV werken drie opgeleide vertrouwenscontactpersonenwaar verenigingen, die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging, terecht kunnen. 

Wil je in contact komen met een vertrouwenscontactpersoon van het NHV? Neem dan contact op met 

Voor meer informatie kun je terecht bij de website: https://www.handbal.nl/ vertrouwenscontactpersoon

Tenslotte:

Denk altijd na bij wat je doet, hoe zou jij het vinden als het jou zou gebeuren….